Ciężka praca

Kiedy rano idziemy po bułki nie zdajemy sobie sprawy, jak ciężko pracują osoby, które produkują dla nas codziennie rano pieczywo. Najczęściej ich praca przebiega w środku nocy, a w pracy muszą zjawić się nawet o godzinie pierwszej. Tworzenie pieczywa to bardzo długa droga. Trzeba przygotować miejsce pracy, przygotować składniki, wyrobić ciasto, poczekać aż ciasto urośnie, a następnie przez określony czas je wypiekać. Jest to bardzo mozolna praca zwłaszcza, że trzeba powtarzać ją kilka razy. Najczęściej praca takiego piekarza nie kończy się około 5 rano, kiedy to całe pieczywo wyrusza do sklepów. Często trwa nawet dłużej, gdyż sporo sklepów zamawia pieczywo nawet do godziny 12. Każdy piekarz musi również wykonać odpowiednie rodzaje pieczywa. Nie są to tylko bułki czy chleb, ale również rogale czy też chałki. Każde z nich wymaga innego przygotowania i różni się nieco użytymi składnikami. Głównym problemem wśród piekarzy jest zamiana dnia z nocą. Pracują oni głównie w nocy, więc w ciągu dnia muszą odsypiać. Przegapienie momentu wyjęcia pieczywa z pieca może skutkować zmarnowaniem całej jego serii. Natomiast spóźnienie do pracy może sprawić, że pieczywo nie zostanie dostarczone na czas.

Dodaj komentarz