Dobra chałka

W piekarniach wytwarzane jest różnego rodzaju pieczywo. Jedni, kupują bułki, inni chleb, a jeszcze inni chałki. Te ostatnie są wyjątkowo miękkie i słodkie, dlatego bardzo lubią je dzieci. Taka chałka jest wielkości chleba z warkoczem na wierzchu, który jest posypany słodką kruszonką. Taka chałka jest bardzo dobra w smaku. Jest bardzo delikatna, puszysta, jak również i słodka. Można ją jeść nie tylko z szynką czy serem, ale również z dżemem czy też z nutellą. Nie zawsze jednak chałka jest w sklepach. Nie każdy ją kupuje dlatego chałek zamawia się wyjątkowo mało. Kiedy idziemy do sklepu o godzinie dziesiątej może się okazać, że chałki już nie będzie. Pieczywo często jest dowożone po kilka razy, jednak chałka może być dowożona tylko z rannym pieczywem. Jeżeli nie ma jej już w sklepie zawsze możemy spróbować zrobić ją sami w domu. Nie potrzebna nam specjalnych narzędzi do sporządzenia chałki. Wystarczy, że znajdziemy odpowiedni przepis, kupimy niezbędne składniki, jak również przygotujemy sobie brytfankę oraz piekarnik. Po wyjęciu naszej chałki z piekarnika możemy dostrzec, że nie jest ona jednak taka sama, jaką kupujemy w sklepie. Nie jest tak zbita i puszysta, jest za mało słodka, jak również zbyt wypieczona. Wszystko może zależeć od rodzaju składników, ich ilości, jak również od rodzaju piekarnika.

Dodaj komentarz