Fast food czyli jedzenie na szybko.

Fast foody to wciąż dla nas restauracje ze śmieciowym jedzeniem. Wiadomo – gdy chce się zjeść szybko i smacznie, to niekoniecznie oznacza, że jedzenie jest dobre. Bary szybkiej obsługi cieszą się ogromną popularnością, ale coraz większy odsetek społeczeństwa przykłada wagę do zdrowej żywności.
Jednak to, że jedzenie jest typu fast food, nie oznacza, że jest ono niezdrowe. Coraz łatwiej natrafić na bary szybkiej obsługi, które karmią smacznie i zdrowo. Są to zarówno restauracje stacjonarne, jak i mobilne.
Kiedyś bardzo ciężko było trafić na knajpkę z hamburgerami, w których była minimalna ilość chemii i innych niezdrowych składników. Teraz ciężko jest trafić na restaurację, w której takie jedzenie byłoby niezdrowe. Nawet McDonald’s czy KFC poprawiły jakość swoich produktów. I choć krążą różne mity na temat standardów produkcji w tych sieciówkach – są to tylko mity.
Ale obecnie gastronomia to nie tylko budynki, ale również tzw. food trucki, czyli mobilne budki sprzedające jedzenie. Mają nawet swoje specjalne zloty, na których można spotkać miłośników dobrego jedzenia z budki. Jakość tak sprzedawanej żywności jest naprawdę na wysokim poziomie, a jednocześnie klient nie musi czekać na nie długo.
Z resztą coraz częściej odchodzi się od jedzenia typu fast food, na rzecz ideologii slow life. Ludzie niejednokrotnie wolą zrobić zdrowego hamburgera czy pizzę w domu, niż jeść ją w restauracji. Ponieważ jest zdrowiej i wiadomo jakich produktów się użyło.