Przepis kulinarny

Przepisy kulinarne powinny być tak stworzone żeby osoba, która nigdy w życiu nic nie gotowała mogła spokojnie sobie zrobić to co ma napisane. Nie ma co używać niewiadomo jakich skrótów, bo to może być mylnie odczytane i nic nie będzie z dobrego jedzenia. Jeśli przepis ma zawierać informacje tego typu, że trzeba dodać szklankę mąki czy łyżkę cukru to trzeba dokładnie określić o co chodzi. Kiedyś szklanka miała jedną pojemność i nie było z tym żadnego problemu, ale dzisiaj sytuacja wygląda inaczej. Kupimy mniejszą szklankę na promocji w supermarkecie i nie będzie miała nawet 200ml. Dawniej szklanka miała 250ml i każdy wiedział ile ma czego odmierzyć. Dlatego lepiej jest napisać, że potrzebne jest tyle i tyle mąki, a wtedy będzie można o wiele łatwiej wszystko zwarzyć czy odmierzyć.  Jeśli któryś ze składników, który będzie się znajdował w przepisie będzie można zastąpić innym to również warto jest to napisać. Osoba, która będzie tworzyła danie będzie świadoma tego co można zrobić i jak żeby udoskonalić smak i aromat przepisu. Przepisy kulinarne są bardzo potrzebne, bo bez nich nasza kuchnia stałaby się bardzo monotonna, a nie o to przecież chodzi żeby codziennie robić zupę pomidorową.

Dodaj komentarz